08 d’octubre, 2021

POSEM FIL A L'AGULLA 8.10.21

Hola de nou!

L'última vegada que ens vam llegir, estàvem emocionadíssims amb la carta i el repte que ens plantejava en Tamtam. Se'ns girava feina i, mica en mica, hem anat posant fil a l'agulla. 

Primer vam organitzar el mural amb una síntesi de tota la informació que havíem recollit:


Una vegada tenint visualitzat el "mapa mental" del que volíem explicar-li al (o la) Tamtam, vam començar pel principi: Saber situar on vivim dins del món. Amb l'ajuda d'una petita bola del món i amb el programa Google Earth vam anar ubicant-nos des de la porció de terra més gran al puntet petit que Santa Perpètua de Mogoda representa al mapamundi. Vam passar pel CONTINENT Europeu i també vam poder veure que el continent Africà (d'on és Tamtam) el tenim molt a prop i és molt més gran que Europa. 

Després vam poder observar que els continents estaven formats per PAÏSOS. Europa en té molts, i un d'ells és Espanya. Dins d'Espanya, trobem Catalunya, la nostra COMUNITAT AUTÒNOMA i finalment, vam aconseguir arribar a Santa Perpètua, Caldes i Polinyà. Ens va agradar molt perquè amb el Google Earth vam poder veure, fins i tot, el pati de l'escola i les finestres de la classe de Xaloc. 




Una vegada ubicats en el mapa, va arribar el moment de plasmar la informació al paper. Intentem treballar concentrats, però encara ens costa una mica. 


Mentre miràvem el món a través de Google Earth vam anar esbrinant, a nivell visual, que hi havia diferències entre les diferents zones. Vam veure porcions de terra amb molts edificis i d'altres que estaven envoltats de més vegetació. Això ens va fer pensar per què hi havia aquestes diferències. Alguns companys, molt encertats van dir, que els llocs on hi havia més edificis junts eren les ciutats i aquelles zones més verdoses eren pobles. Però... sabem realment quina diferència hi ha entre POBLE i CIUTAT? Doncs au, ja teníem una pregunta a partir de la qual començar a treballar. En un primer moment, vam fer un treball individual. Cadascú de nosaltres havia de pensar alguna diferència. D'entrada ens va costar molt. Tots vam coincidir en que les ciutats són més grans i els pobles més petits.  Però... aquesta és l'única diferència entre un lloc i altre?

Per tal d'avançar i recopilar més informació que segur que sabíem, ens vam posar per parelles i vam haver d'escriure les CARACTERÍSTIQUES D'UN POBLE per una banda i per l'altra les CARACTERÍSTIQUES D'UNA CIUTAT. 

Aquesta vegada sí que van sortir un grapat d'idees molt bones. 




Una vegada vam acabar la feina, vam posar en comú tot allò que sabíem i vam fer un recull de les nostres idees en un únic document.


Posar les idees en comú i compartir els coneixements entre els companys és un moment molt important, ja que hem d'aprendre a escoltar i a entendre què exposa un nen o una nena per poder contrastar la seva informació amb la que tenim nosaltres o el grup. Posar les idees en comú vol dir RESPECTE, ORDRE, CLAREDAT EN LES EXPLICACIONS, PACIÈNCIA, SILENCI, ATENCIÓ... són aspectes que anem treballant el dia a dia a l'aula i que, esperem que cada vegada, aquestes estones, ens siguin més profitoses i enriquidores, ja que si ho fem bé, podem aprendre moltes coses.

Fins ara, hem anat treballant de manera individual i per parelles i hem anat evocant tot allò que creiem saber dels pobles i ciutats. De moment no hem necessitat llibres o buscar informació a Internet perquè ens hem basat en la nostra pròpia experiència. 

Tot arribarà...

Individualment ens costa pensar i treure suc de què sabem, per parelles som capaços de compartir vivències i treure conclusions sobre el tema que estem parlant, però... què passa si ens posem a treballar en grup una mica més gran? 

Doncs, una vegada havent definit les característiques de POBLE i de CIUTAT, va arribar el moment de buscar el QUÈ VOLEM SABER SOBRE ELS POBLES I CIUTATS. L' Anna ens va posar en grups de 5 pensant que "com més serem, més informació i més preguntes xules farem". 





Doncs no va anar ben bé així la cosa. Fer preguntes sobre què volem saber ens va costar moltíssim. Els diferents grups proposàvem interrogants com: "quants pisos hi ha a un edifici?", "per què les ciutats són més grans que els pobles?" "per què a les ciutats hi ha mercats?"... però... que no hi ha mercats als pobles?? En fi... no hi havia manera de formular preguntes que ens servissin per fer recerca de debò i investigar sobre alguna cosa que realment desconeixem i ens pugui aportar informació valuosa sobre el projecte que tenim entre mans. 

FAMÍLIES!! Necessitem i demanem la vostra col·laboració. Ens hem apuntat a l'agenda que pel dimecres 13 d'octubre, hem de portar una o dues preguntes sobre QUÈ VOLEM SABER DELS POBLES I CIUTATS (escrites a la llibreta personal) i que, després d'investigar sabrem coses que ara no sabem i podrem explicar-les al/la Tamtam.

Alguna de les preguntes que ens han proposat els mestres o que han sortit d'alguns grups són: "per què tenen nom els carrers?", "quina diferència hi ha entre les escoles de la ciutat i les escoles de poble?"  "quin és el mínim d'habitants per considerar que parlem d'una ciutat? Aquest tipus de preguntes ens permetran fer una recerca d'informació i trobar una resposta que ens aporti coneixement a les nostres vivències. 

Ja veieu que la feina avança i que, de tant en tant ens encallem, però segur que, entre tots trobarem la manera d'aprendre moltíssimes coses sobre POBLES i CIUTATS. 

Abans d'acabar, també us volem explicar que, a part de pensar i pensar característiques, diferències i preguntes... també hem fet d'artistes. Hem conegut Paul Klee, un pintor que va néixer a Suïssa, fill d'una família de músics i cantats, però ell va decantar-se per la pintura. Els seus quadres estan plens de colors i de formes geomètriques i en molts d'ells hi representa ciutats de manera molt característica. Ens hem inspirat en la seva obra i hem buscat l'harmonia i l'equilibri per crear les nostres pròpies ciutats a l'estil Klee. Ara bé, hem variat una mica la tècnica artística i en lloc de la pintura hem utilitzat el paper per fer uns collages molt bonics i vistosos. Us en deixem un tastet en forma de fotografies on podreu veure el procés i el resultat. 











Ja veieu que som molt creatius i han sortit unes ciutats úniques. 

Nosaltres seguirem treballant. Aquests dies anirem compaginant el projecte amb les convivències! Estem molt contents i nerviosos alhora. Amb aquest combo d'emocions, seguirem posant fil a l'agulla.

Ens veiem a la propera entrada.

Una forta abraçada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.